Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.. .

 

Ιδιαίτερα επικριτικός προς τις επιλογές και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα της εκχώρησης του Ο.Τ.Ε, ήταν χθες το βράδυ (Τρίτη 10 Ιουνίου) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή ο Βουλευτής του Νομού Λέσβου και Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα  Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, στην διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Σύμβασης εκχώρησης του Ο.Τ.Ε στην Γερμανική Ντόϊτσε Τέλεκομ.
Ο κ. Σηφουνάκης χαρακτήρισε «λεόντειο υπέρ της Ντόϊτσε Τέλεκομ» την σύμβαση, έκανε λόγο για αγωνιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης της Ν.Δ «να παραδώσει τον ΟΤΕ» παραβιάζοντας και τις διαδικασίες που αυτή καθιέρωσε με τον Νόμο 3631/2008.  
«Στον τόπο μας ζούμε, με ευθύνη της Κυβέρνησης, μέρες αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού ο οποίος δυστυχώς δεν κρατά ούτε τα προσχήματα, όταν την ίδια ώρα  στην  Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες  υπάρχει αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τις «στρατηγικές  επιχειρήσεις» του Δημοσίου Τομέα που διατηρούνται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Τα παραδείγματα πολλά και γνωστά, στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία. Καμία μεγάλη χώρα δεν έχει εκποιήσει τον εθνικό της τηλεπικοινωνιακό οργανισμό και μάλιστα σε κρατικό ανταγωνιστή του», είπε ο κ. Σηφουνάκης.
Σημείωσε πως «οι  στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Άλλωστε η χώρα μας δια του δημόσιου ΟΤΕ,  που ελέγχει τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στις χώρες που ασκεί δραστηριότητες και  παρέχει υπηρεσίες σε  πάνω από 60 εκατομμύρια πολίτες, σε  χώρες όπως  Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, FYROM, Σερβία, έχει την δυνατότητα ν' ασκεί πολιτικές που ενισχύουν την γεωπολιτική της θέση…».
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι «δικαιολογείται η κυβέρνηση ότι πωλεί δημόσια περιουσία για να μην την  «αρπάξει» ιδιώτης επενδυτής, όμως την πόρτα του «επιθετικού επενδυτή» την άνοιξε η Κυβέρνηση το 2006 όταν κατήργησε τους δυο νόμους που διασφάλιζαν την minimum συμμετοχή του δημοσίου στο 33% και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των μετόχων που διαθέτουν πάνω από 5% των μετοχών». 
Αναφερόμενος στα οφέλη της Ντόϊτσε Τέλεκομ από την πώληση του Ο.Τ.Ε ανέφερε ότι :
• Εξυπηρετεί την στρατηγική της επέκτασης στην Ανατολική Ευρώπη  και εξουδετερώνει έναν μεγάλο ανταγωνιστικό παίχτη
•  Εισέρχεται σε μια αγορά 60 εκατομμυρίων πολιτών
• Αποκτά μια επιχείρηση με μια κερδοφορία περίπου 8-9% ετησίως
•  Ξεπερνά εσωτερικά προβλήματα της, όπως πτώση της μετοχής της από 56 ευρώ το 1996 βρίσκεται σήμερα στα 14 ευρώ περίπου
•  Τα προβλήματα από την σκανδαλώδη αγορά εταιρείας στις ΗΠΑ και τώρα τελευταία των παρακολουθήσεων για τα οποία παραπέμπεται στην δικαιοσύνη των γερμανικών δικαστηρίων από τους 16 χιλιάδες μετόχους της
Ο κ. Σηφουνάκης απέρριψε το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι πρόκειται για στρατηγική συμμαχία του Ελληνικού Δημοσίου, επισημαίνοντας πως :
• Η DT ανακοίνωσε επισήμως ότι ενοποιεί τα οικονομικά των εταιρειών
• Κατά τη σύμβαση τα πάντα εκχωρούνται στον Δ/ντα Σύμβουλο
•  Στο Διοικητικό Συμβούλιο η ψήφος του προέδρου δεν είναι διπλή και το χειρότερο η εκτελεστική επιτροπή ελέγχεται απόλυτα από την DT. Ουσιαστικά θα αντικαθιστά το Δ.Σ.
• Ακόμα και στις 5 Βαλκανικές  χώρες που δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ η DT θα μπορεί μονομερώς να προβαίνει σε χονδρικές αγορές. Χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες. Η Σερβία προκήρυξε διαγωνισμό για εκχώρηση  τηλεπικοινωνιακού της οργανισμού.  Ο ΟΤΕ δεν έλαβε μέρος. Σεμνά και ταπεινά λαμβάνει όμως μέρος η Ντόιτσε Banκ, σύμφωνα με τα όσα είδαν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας, σιγά μην φοβηθούν οι Γερμανοί τον κύριο Καραμανλή
•  Όταν το ελληνικό Δημόσιο θα βρεθεί κάτω από το 15% η DT θα έχει τον πλήρη έλεγχο
•  Όταν αντιστοίχως η DT βρεθεί κάτω από το 25 %  θα διατηρεί όλα τα προνόμια

Σημείωσε πως στρατηγική συμμαχία :

• Σημαίνει ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δυο οργανισμών
• Σημαίνει δημιουργία νέων κοινών εταιρειών έστω με πλειοψηφία  της μεγαλύτερης εταιρείας
• Σημαίνει κοινή συμμετοχή σε εκμετάλλευση νέων αγορών
• Σημαίνει δέσμευση για αμφίδρομη πληροφόρηση και κοινές δράσεις, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πουθενά στη σύμβαση.
Δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι όποιες νέες επενδύσεις θα γίνονται με την χρήση  κοινού σήματος DT- ΟΤΕ ή άλλου νέου.